Proštenje u Skorenovcu 2021., Sveti Stjepan kralj

Vjernici Skorenovca 20. augusta/kolovoza slave proštenje crkve Sveti Stjepan kralj. Crkva je sagrađena 1892. godine i posvećena je ugarskom kralju. Svečanu, svetu misu je ove godine predvodio župnik iz Bele Crkve Csaba Csipak, a sumisili su domaći župnik Pál Szemerédi, jermenovački župnik Mihály Erős, pančevački župnik László Gyuris, te salezijanac Janez Jelen, koji je i propovijedao.

Što nam govori sveti kralj Stjepan nakon tisuću godina? Na što nas danas upozorava?
Naše ruke možemo sklopiti na blagoslov i na molitvu. Čovjek se može obratiti Bogu, mora vjerovati u Boga Stvoritelja, koje se kao otac brine o nama. I danas nam je na poticaj njegova vjera u Boga, njegovo štovanje Marije Bogorodice, njegova odanost prema katoličkoj Crkvi. Kao on i mi sklapajmo ruke u molitvi prošnje, slavljenja, pomirenja i zahvaljivanja.

Što čovjek može uraditi svojom desnicom?
Može je pružiti drugoj osobi. To može biti rukovanje, pomirenje, pružanje pomoći, podrška, milovanje. Ruke dakle pružamo prema nebu, prema Bogu, ali i prema bližnjemu: ljubav prema Bogu pretpostavlja ljubav prema bližnjemu i obrnuto: „Jer upražnjavanje ljubavi vodi do najveće sreće“, piše Stjepan sinu Mirku.

Ljudska desnica ima još više značenja. Kod obreda sklapanja kršćanskog braka, mladenci polažu prisegu da će ispuniti bračna obećanja stavljajući desnicu na raspelo. Ujedno si pružaju desnicu, koju povezuje svećenik u znamenje, da će si biti vjerni kroz cijeli život te svečano obećavaju, da će primati iz Božjih ruku djecu te ih odgajati u poštene ljude i dobre vjernike. Ovo rukovanje mladenaca zrači sigurnošću jednog prema drugome i također prema djetetu. Kralj Sveti Stjepan je također živio u obitelji, osnovao obitelj, živio kao dobar muž i brižan otac. Obitelj je važna, važne su obitelji zasnovane na braku muža i žene, otvorene za novi život, obitelji koje zaista odgajaju djecu. Moramo reći, da će narod preživjeti samo ako postoje obitelji koje prihvaćaju djecu te im pružaju pravi katolički odgoj.

Desnicu moramo pružiti u znak pomoći i ljubavi također starim i bolesnim ljudima, koji čeznu za brižnom ljubavlju obitelji to zaslužuju.

Danas se sklopljenim rukama obraćamo za pomoć i zaštitu Svemogućem Bogu. Na misi se ne možemo rukovati zbog svezarazne korone – ali ipak si budimo bliski sa srcem. Osjećamo važnost zajedničke molitve za naš narod, naše obitelji, naše vođe, za nas same. Sveta Bogorodica Marija, Sveti Stjepan i svi sveci Božji neka nas zagovaraju kod svemogućeg Boga. Trebamo blagoslova, treba nam nebeski zagovor svetaca. Molimo se dobrom nebeskom Ocu, da izlije svoj blagoslov na nas, naše obitelji, Crkvu, naš narod, na našu sadašnjost i budućnost. Neka svi imamo vječnu, beskrajnu budućnost u nebeskoj radosti.

Sveta misa se završila izvođenjem triju himni: papinske, mađarske i sekeljske, a zatim je nastavljeno drušenje svećenika i zvanica.

U predvečerje praznika održan je kulturno-umetnički program Sekeljskih večeri i tom prilikom je župnik Pál Szemerédi blagoslovio kruh.

Foto: Jelen Janez és Szatmári Mihály