Proštenje u Banatskoj Topoli

„Hodati Marijinim putem, hoditi Marijinim putem …“

Ovo je bila poruka homilije msgr. László Böcskei, biskupa iz Oradea (Rumunija) na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe u Banatskoj Topoli.

Homiliji i predvečernjoj svetoj misi prethodio je manje -više uobičajen svečani program.

Svetu misu u podne služio je dr. Tibor Szöllősi, župnik iz Temerina. Otac Tibor je istakao važnost prisustvovanja misi otvaranja na hodočašću, jer će nam to zapravo otvoriti duše za hodočašće, kako bismo mogli primiti nebeske milosti. U misnom slavlju pomogli su vel. dr Sóti Jánosa SJ, župnik iz Novog Kneževca i otac László Pethő.

U ranim popodnevnim satima liturgiju pokore predvodio je mr. Szilárd Balcsák, župnik crkve Male Gospe iz Subotice. On je zamolio sve da ne odu kući bez pomirenja s Bogom u sakramentu pokajanja.

Nakon pokorničke liturgije uslijedilo je sakramentalno bogoslužje koje je vodio vel. Mellár József, mjesni župnik, popodne je svetu misu na hrvatskom služio msgr. Gyuris László, a gore pomenuta predvečernja misa počela je u 7 sati.

Nakon blagoslova uslijedila je svečana procesija uz svijeće, i na kraju dana umorni, ali duhovno osnaženi, ohrabrivali smo jedni druge: „Uz Božju pomoć, sljedeće godine na istom mjestu!“

Foto: Micsik Béla