Pod zaštitom Svetog Ivana Nepomuka

Mons. Tietze Jene, apostolski protonotar je životni primer Svetog Ivana Nepomuka i značaj svete ispovedi izdvojio kao glavnu misao svoje homilije na prazničnoj misi zrenjaninske katedrale. Svetu misu na proštenje crkve služio je umirovljeni katedralni župnik, rođeni Zrenjaninac, te je sa vernicima podelio i lična iskustva. Na misi su saslužili Pašćik Robert, generalni vikar, katedralni župnik, Mellar Jožef dekan župnik, Kalapiš Stojan SDB, Jelen Janez SDB, Elias Ohoiledwarin SVD, Palatinuš Alen župni vikar, Tapolčanji Emanuel župni vikar, otac Halmai Janoš, đakon Šandor Zoltan i Tapai Leon student teologije.

Na kraju mise katedralni župnik je pročitao pozdravna pisma pisma biskupa dr Nemet Lasla SVD i msgr. Roos Martina, umirovljenog biskupa temišvarskog i apostolskog upravitelja zrenjaninskog koji su u mislima zajedno slavili sa Zrenjanincima.

U skladu sa važećim propisima nakon mise je izostao uobičajeni agape, a svakako je mali broj vernika bio prisutan.

Od druge polovine 19. veka kip Svetog Ivana Nepomuka stajao je na bočnoj strani gradske kuće. Stariji se još sećaju skulpture od drveta od skoro dva metra koja je nestala krajem 1940-ih godina.

Nešto manju kopiju nekadašnje skulpture od drveta ponovo je izradio vajar Zoran Jezdimirović u bronzi, te je pre dvanaest godina vraćena na bočnu stranu gradske kuće. Tada ju je 16. maja, na dan crkvene slave osvetio umirovljeni biskup msgr. Hužvar Laslo, a bio je prisutan i novoizabrani biskup, dr Nemet Laslo SVD.