Pismo svim članovima Zrenjaninske biskupije

Draga braćo i sestre!

Naš svakodnevni život promenio se na mnogo načina zbog epidemije COVID-a. Situacija je vrlo ozbiljna, pa ću uzimajući u obzir mišljenje epidemiologa, narediti sledeće dok to ne opozovem:

– Upotreba maske u crkvi je obavezna, tokom Svete Mise i uopšte. Propisana udaljenost između osoba od minimum 1,5 m je obavezna. Vodimo računa da i u klupama držimo dovoljno međusobno rastojanje. Ova pravila se odnose kako na vernike, tako i na sveštenike koji slave Svetu Misu ili koncelebriraju, a takođe i na ministrante.

– Crkve držimo otvorene kao i obično.

– Svete Mise i drugi verski obredi mogu se slaviti svuda, u skladu sa propisima koje donosi lokalna samouprava.

– Sveto pričešće možemo primiti jedino na ruku.

– Prema Crkvenom zakoniku, ako neko ne može prisustvovati euharistijskom slavlju iz ozbiljnog razloga, preporučljivo je da kod kuće to vreme provede u molitvi (CIC, kan. 1248 §2). U ovom slučaju, preporučuje se praćenje Svete Mise onlajn ili preko televizijskog/radio prenosa.

– U vezi sa prisustvovanjem Svetoj Misi naglašavam, da ako se neko oseća bolesno, ili mu je potvrđeno, ili postoji sumnja da je zaražen virusom, neka ostane kod kuće da ne bi ugrozio zdravlje drugih. Oni koji su u karantinu i bore se sa simptomima prehlade, ili se plaše da budu u zajedništvu više ljudi, njih oslobađam obaveze ličnog prisustvovanja Svetoj Misi (CIC kan. § 871, kan. 1245).

– Uobičajene Svete ispovedi u Adventu se ove godine otkazuju. Molim sve sveštenike, đakone i laike koji su aktivni u pastoralnom radu, da Adventsko ispovedanje organizuju sa opštim odrešenjem u sklopu zajedničke liturgije pokore. Zabranjeno je pozivanje sveštenika-gostiju na pokajničku liturgiju. Predlog za tok liturgije pokore možete naći u saopštenjima iz marta 2020. godine.

– 6. januara 2021. godine u našim crkvama neće se održati osvećenje vode na uobičajen način. Svaki sveštenik treba da organizuje osvećenje vode tako da svi imaju odgovarajući pristup osvećenoj vodi, ali je zabranjeno zajedničko uzimanje vode iz posude.

– Početkom januara 2021. godine izostavlja se i uobičajen blagoslov domova. Naši sveštenici će izvršiti blagoslov domova nakon Pedesetnice (nakon 23. maja 2021). Vernici koji žele da blagoslove svoje domove i stanove tokom januara, mogu to i sami učiniti po sakramentu krštenja i potvrde kojeg su primili. Za to je potrebno da nabave Svetu vodu i da izgovore molitvu blagoslova. Te molitve su već primili prilikom blagoslova domova prethodnih godina, ali se mogu naći i na internetu ili se mogu zatražiti od župnika, veroučitelja. Ohrabrujem vernike da svoje domove sami blagoslove zajedno sa svojim ukućanima.

Draga braćo i sestre, sigurno je da ne živimo u lakim vremenima, ali živimo ovo vreme najbolje što možemo. Vodimo računa o sebi, jedni o drugima i živimo svoj svakodnevni život malo svesnije. Budimo zadovoljni onim što smo dobili na dar, pronađimo svaki dan nešto čemu vredi zahvaliti Bogu uprkos mnogim ograničenjima. U takvoj atmosferi se može mnogo bolje pripremiti za Isusovo rođenje, sveti praznik Božića, nego u raspoloženju nezadovoljstva, jeda i roptanja. Neka nas adventsko vreme, koje danas započinjemo, vodi do Jaslica; pripremimo Isusu mesto boravka u svojim srcima kako bi se On u nama mogao dobro osećati na Božić i nadalje. Stvorimo u svojim srcima mesto gde ćemo moći da se ugodno i lepo sretnemo sa Isusom, Josipom i Marijom.

Želim to svima nama!

+ Laszlo SVD