Odrzana crkvena slava Sveti Urban u Radojevu

Katolicka crkva u cast Svetog Urbana u Radojevu sazidana je 1930  god. u neogotickom stilu. Sazidali su je Hrvati naseljeni  u Klariju (Radojevo). Godine 1801. su kolonizirani  sa teritorija Vojne krajine u Baniji (Hrvatska) iz Turopolja na ovdasnju teritoriju Zagrebacke biskupije u Srednji Banat. Crkva je podignuta  dobrovoljnim prilozima ovdasnjih Hrvata sa plemickim porodicama Pozojevica i naslednicima grofa Andrije Cekonjica koji je bio hrvatskog porekla. Iz svog zavicaja, Hrvati su pored ostalog, doneli i kulturu gajenja vinove loze s toga su i svoj hram posvetili zastitiniku vinoigrada, vinogradara i bacvara. U Klariji bilo na stotine hektara vinograda. Sveti Urban, kao zadnji “ledeni svetac” cuvao je vinograde od mraza cak i do 25. 05. kada su zadnji put upamtili hladno vreme. Medjutim 1895. god je bolest filoksera unistila oko 200 hektara vinograda i od tada se vinova loza gaji uglavnom za licne potrebe do dana danasnjeg, tradicija je sacuvana.

Na dan crkvene slave – Sv. Urbana 25.05.2015. god odrzana je sveta misa koju je sluzio Biskup zrenjaninski g-din Ladislav Nemet i zupnici Tibor Kiralj i Pal Semeredji. Crkva je bila premala da primi sve vernike koji su dosli i iz susednih naseljenih mesta. Misa je sluzena na hrvatskom i na madjarskom jeziku, cule su se i orgulje. Nakon mise usledila je vecera u lovackom domu u “Orvatskom sokaku” gde je nastavljeno druzenje sa lokalnim i opstinskim funkcionerima, pravoslavnim svestenikom, lokalnim zvanicnicima. Razgovaralo se o nacinu da se pomogne oko restauracije crkve. Dogovoreno da svako  sa svoje strane da svoj doprinos u ovoj plemenitoj nameri.

“Urbanovi dani” se jos slave i na Palicu kao dan mesne zajednice  gde se na taj dan odrzavaju “Palicke vinske svecanosti” i gde vitezovi vinskog reda biraju najbolja vina.

Crkva Svetog Urbana u Radojevu je jedina posvecena ovom svecu u Vojvodini.