• Nekategorizovano

Slava u Belom Blatu

120 godina crkve, 150 godina sela, 50 godina misništva – zlatomisnik bivši župnik u Mužlji i Belom Blatu Stanko Tratnjek.

Voli život i obitelj!

U Belom Blatu je bila slava na imendan svete Elizabete Ugarske u subotu – 19. studenog/novembra 2013. Za tu zgodu su došli u lijepom broju u crkvu ne samo vjernici iz Beloga Blata, nego i gosti iz Mađarske i Rumunjske, kao i autobus hodočasnika iz Mužlje. Tradicionalno su nazočili svetoj misi također predsjednici odnosno predstavnici susjednih crkvenih općina: Lukino selo i Mužlja, kao i predstavnici mjesne zajednice sa svojim predsjednikom i direktor škole Milan Nedeljkov. U pjevanju je sa domaćim zborom pod ravnanjem Kristine Majer sudjelovala djeca i omladina, koju je vodio vjeroučitelj Milan Nedeljković.

Svečanu svetu misu, koja je počela u deset sati, je vodio beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar. S njime su sumisili: János Fiser – generalni vikar zrenjaninske biskupije, koji je čitao evanđelje, József Mellár, dekan srednjeg dekanata, koji je propovijedao na mađarskom jeziku, protonotar Jenő Tietze, mužljanski salezijanci Stanko Tratnjek, Zoltán Varga, Srečko Golob, Stojan Kalapiš i Janez Jelen kao i gosti Damjan Kalapiš iz Arada te Matija Kalapiš iz Starog Bišnova, Emmánuel Topolcsányi, Tamás Masa.

Za vrijeme svete mise djeca su oduševljeno pjevala, sudjelovala u misnim prošnjama, a za vrijeme mise nas razveselila sa nekoliko lijepih recitacija u čast svetoj Elizabeti Ugarskoj. Zbor je pratila na orguljama kantorica Kristina Majer.

Zahvalnost župniku Stanku Tratnjeku

Na kraju svete mise su beloblatski vjernici izrazili svoju zahvalnost svom dugogodišnjem župniku Stanku Tratnjeku. Uz buket cvijeća su mu recitirali i dvije originalne pjesme, jednu na mađarskom, drugu na hrvatskom, koje u dodatku donosimo u cjelini. On je došao naime u Mužlju daleke 1969 godine i bio mnogo godina župnik dviju župa, Mužlje i Belog Blata.

Poslije mise smo bili svi gosti u dvorani mjesne zajednice kao zahvalnost odlazećemu župniku Stanku Tratnjeku. Dao Bog, da više puta u tako prijatnom raspoloženju proslavimo imendan omiljele svetice.