Susret veroučenika u Vršcu “Dobro nam je ovde” – Zrenjaninska Biskupija

Susret veroučenika u Vršcu “Dobro nam je ovde”

U subotu, 12.05.2018. održan je susret veroučenika u Vršcu, na kom su bila prisutna veronaučna deca  osnovnih škola iz Mihajlova, Velike Grede, Vlajkovca, Jermenovca, Opova i iz Pančeva.

Susret je počeo u 10.h prijavom dece, mladih i njihovih vodiča na recepciji, a potom kratkim uvodnim, muzičkim programom i igrama koje su se ostvarile zahvaljujući vlč. Eliasu i đakonu Alenu Palantinušu, nakon čega je vlč. Mihály  Erős pozdravnim govorom pružio dobrodošlicu veroučenicima i predstavio animatore.

Između programa su bile igre koje su nam potpomogle da se bolje upoznamo i izgradimo, produbimo međusobne odnose kroz smeh i zabavu, dok su nam programi još više spojili u sličnim pogledima na svet, doživljaje i misli.

Program-razgovor o motu, poruci  naše biskupijske sinode na mađarskom jeziku je vodio vlč. Elias, a na srpskom jeziku animator Brankica Šebešćan.

,,Šta za nas znači rečenica,,Dobro nam je ovde“ i kada nam je zaista dobro ovde, Šta je molitva za mene, Na koji način mogu da pomognem bližnjemu i ko je moj bližnji, Kako produbljujem odnos sa Isusom“…bila su samo neka od pitanja koja smo dotakli u predavanju animatora Brankice, čije je predavanje dotaklo sve, od onih najmanjih do nas starijih, i podstakla da se iz iskustava drugih i predavanja i mi mlađi aktivno uključimo u našu biskupijsku sinodu, dala motiv da u odnosu sa Bogom uvek idemo napred kroz molitvu i dela milosrđa.

Posle programa i igri, dok su odrasli pripremali i mladi naše župe pomagali oko ručka, svako je ostavio otisak svoje šake bojom na platnu koje smo pripremili ranije za tu priliku.

Posle ručka pošli smo pešaka do kapele sv. Križa na bregu, gde je predviđen drugi deo susreta,  gde je na kraju susreta održana sveta Misa, u čije su se slavljenje uključili David Sabo i Vanesa Huska kao ministranti, Csila Barna kao čitač i Angela Tot i Lenard Šebešćan kao pevači u horu.

Sveta Misa je bila kruna našeg susreta, jer smo se u njoj već međusobno povezani ujedinili u Kristu, a posle sv. Mise smo pustili balone u nebo sa  svojim molitvama Bogu za određenu nakanu , za ono što nam je u srcu i mislima.

Bez obzira na jezičke barijere, sve je teklo u najboljem redu jer je jezik koji smo koristili tog dana bio jezik koji svi razumeju- jezik ljubavi.

Susret je završen oko 18. časova, ostavljajući nas sve u nadi da će se ovakav susret uskoro ponoviti.