Susret biskupa u Subotici

susret-biskupa-u-subotici_16-03-2021

Katolički biskupi u Republici Srbiji sastali su se 16. ožujka u Subotici kako bi razmotrili aktualna pitanja iz života mjesne Crkve. Tijekom susreta bilo je govora o vidljivosti Crkve u javnosti, o novim mogućnostima ekumenske suradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom, te o otvorenim pitanjima odnosa prema Državi. Biskupi su također razmotrili mogućnosti pastoralnog djelovanja u aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Osvrnuvši se na izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, gospodina Porfirija, biskupi su pozdravili njegove pomirljive i vrlo pozitivne poruke, te su izrazili nadu u mogućnost produbljivanja suradnje među dvjema Crkvama. U tom duhu, apostolski nuncij, mons. Luciano Suriani, pozvao je okupljene biskupe da u svoje molitve uključe novog patrijarha i njegovo poslanje, svjesni da je istinski djelatnik ekumenskog puta Duh Sveti, a naše je učiniti sve kako bi do stvarnog zbližavanja među Crkvama moglo doći. Tomu u prilog treba pomoći i veća vidljivost Katoličke crkve i njezina djelovanja u javnosti, na čemu će se raditi u narednim mjesecima, i to s namjerom da se pokuša jasnije prikazati profil Katoličke crkve u Srbiji.

Nadalje, na susretu je razmotren prijedlog vlastitog liturgijskog kalendara za cijelu zemlju i za pojedine biskupije, a bilo je govora i o formiranju Komisije Iustitia et pax radi promicanja socijalnog nauka Crkve. Tijekom susreta biskupi su usvojili izvješće o djelovanju Međubiskupijskog suda u Novom Sadu, a dogovoreno je da mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, do daljnjeg nastavi vršiti službu predsjednika nacionalnog Caritasa.

Uzevši u obzir razvoj nepovoljne epidemiološke situacije i važeće restriktivne mjere u zemlji, biskupi su dogovorili da će budno pratiti razvoj situacije, a ukoliko bude bilo potrebe uvoditi kakva ograničenja glede liturgijskih slavlja, o tomu će obavijestiti svećenike i javnost.

Uoči samog susreta biskupima se pridružio i apostolski nuncij u Republici Srbiji, a po završetku formalnog dijela susreta biskupi su u svećeničkom domu u Subotici posjetili mons. Ivana Penzeša, umirovljenog subotičkog biskupa.

susret-biskupa-u-subotici_16-03-2021

Biskupska Konferencija