Bérmálkozók egyházmegyei szintű találkozója

dsc_0182bermalkozok

A Nagybecskereki Egyházmegye bérmálkozásra készülő fiataljai hagyományosan a Virágvasárnapot megelőző szombaton találkoznak főpásztorukkal. Az idei összejövetel időpontját az iskolai próbaérettségi miatt egy héttel korábban tartották, s a helyszíne is változott, ezúttal nem a nagybecskereki székesegyházban, hanem Muzslyán jöttek össze a fiatalok.

A találkozó házigazdája és moderátora Kalapis Sztoján SDB atya volt. Tekintettel arra, hogy Bánát katolikusai nyelvi sokszínűséggel büszkélkedhetnek, így az összejövetel magyar és szerb nyelven zajlott.

Az összejövetel elején Dr. Német László SVD püspök – aki mindvégig jelen volt – köszöntötte egyházmegyéje mintegy kétszáz bérmálkozásra készülő fiatalját, arra buzdítva őket, hogy érezzék jól magukat, ismerkedjenek, barátkozzanak egymással. Idén Ürményházán, Fejértelepen, Tordán, Törzsudvarnokon, Fehértemplomon, Szajánban, Versecen, Temesvajkócon, Padén, Tiszaszentmiklóson, Hódegyházán, Muzslyán, Sándoregyházán, Törökbecsén, Beodrán, Nagybecskereken, Töröktopolyán, Bókán, Káptalanfalván, Törökkanizsán, Oroszlámoson, Pancsován, Ópáván és Borcsán lesz bérmálás.

A fiatalok csoportfoglalkozások keretében bibliai történeteket dolgoztak fel és mutattak be Barna Horváth Anna, mons. Gyuris László atya, Fleisz Attila, Kátity Enikő, Mészáros Attila, Micsik Béla és Palatinus Alen atya irányításával.

Közösségi játékokat játszhattak Rapos Emma irányításával, futballozhattak Mészáros Attila vezetésével és labdacsatát vívhattak Fleisz Attila útmutatásával, használhatták a helyi plébániai sporteszközöket vagy csak lazán beszélgethettek, barátkozhattak egymással.

A szentségimádás két csoportban folyt. A szláv anyanyelvűek számára mons. Gyuris László atya, míg magyar nyelven Kalapis Sztoján SDB atya vezette.

A találkozó az immár hagyományos hamburger-kóla-fagyi menüvel zárult. A fiatalok legközelebb a bérmálkozás alkalmával találkoznak főpásztorukkal. Egymással a június végén megrendezésre kerülő hittantáborokban lesz lehetőségük ismét barátkozni, amelyek programját Elias Ohoiledwarin SVD atya – aki a találkozó zenei szolgálatát is ellátta – ismertette a jelenlévőkkel.