A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia Újvidéken tartotta plenáris ülését

mbk_2019_1

Mons. Dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök elnökletével 2019. június 5-én és 6-án, Újvidéken tartotta XXXVI. rendes plenáris ülését a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia (NPK). Az ülésen a püspökökön kívül jelen voltak mons. Luciano Suriani apostoli nuncius; mons. Filippo Colnago, a nunciatura fő tanácsadója, valamint ft. Mirko Štefković, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia főtitkára.

A püspökök beszámolót hallhattak Ferenc pápa nemrégi észak-macedóniai látogatásáról, amely azért is jelentős, mert egy olyan országban tett látogatást, amely a Püspöki konferencia tagja. Az ülésen külön figyelmet szenteltek az NPK elnöke beszámolójának, aki személyesen vett részt a 2019. február 21-24. között Rómában megtartott gyermekek és kiskorúak védelméről szóló konferencián. Ezzel kapcsolatban határozatot hoztak, hogy a meglévő szabályzatokat össze kell hangolni Ferenc pápa „Ti vagytok a világ világossága” című apostoli levelével.

mbk_2019A szerbiai püspökök véleményezték a készülőben lévő új Polgárjogi törvény tervezetének néhány vitás szakaszát, s végül úgy döntöttek, hogy egyes rendelkezések problematikus tolmácsolása miatt szakvéleményt kérnek, és csak utána teszik közzé álláspontjukat. Jelentést tett ft. dr Ivica Ivanković Radak bírósági helynök, az újvidéki székhelyű Egyházmegyeközi Bíróság félévi munkájáról, valamint jelentés hangzott el a Caritas tevékenységéről. Ft. mr. Szakály József ismertette a jelenlévő püspökökkel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeit, amelyet 2020. szeptember 13-20-a között rendeznek meg Budapesten. Döntés született arról is, hogy a szerbiai fiatalok következő találkozóját 2019. szeptember 28-án tartják meg Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica).

A püspökök és vendégeik, az apostoli nuncius, a papság és a hívők, együtt vettek részt a szentmisén június 5-én az újvidéki Mária Neve plébániatemplomban a NPK elnökének vezetésével.