2022 MÁJUS


Húsvéti köszöntő

Húsvét 2022

Ezekben a napokban, amikor élőben követjük az orosz háborút Ukrajnában, bennem egy a pandémia idejéről már ismerős érzés uralkodik, ez pedig a tehetetlenség borzasztó és nyomasztó érzése. Mit is jelent a tehetetlenség? A hétköznapi beszédben leginkább azt jelenti, hogy valaki nem képes valamit megtenni, tehát a képesség hiányát értjük alatta. A COVID idején képtelenek voltunk sok mindenre, a lezárások alatt még szentmisét sem ünnepelhettünk a templomainkban. Sehová nem lehetett elmenni, szeretteinket nem tudtuk látogatni, a haldokló rokonoktól, ismerősöktől nem tudtunk búcsút venni. Így búcsú nélkül halt meg a nővérem is COVID-ban, a kórházban. Bement kivizsgálásokra, hazahozták urnában, meghalt COVIDBAN. Tehetetlenek voltunk.

Én így vagyok most Ukrajnával is. Tehetetlen, pedig hát olyan szívesen a fülébe ordibálnék minden politikusnak, hogy minek ez a hihetetlen sok szenvedés, ennyi kiontott emberi élet, harminc évvel a szovjet birodalom szétesése után harminc év fejlődése omlott össze. Szívesen elmondanám az egyházvezetőknek is, hogy a nacionalizmus és a hatalmi vágyak, a politikusokat minden kritikán aluli kiszolgálása, nem jézusi és nem evangéliumi gyakorlat. De tehetetlen vagyok.

Sajnos biztos nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel. Sokan vagyunk így. Ilyenkor, Nagyböjtben, – persze nem csak most – de most talán még jobban átélhetjük Jézus tehetetlenségének a drámáját a Golgotán és a kereszten. Egyedül, tehetetlenül, elhagyatottan, még az Atyját sem érezte. Hiába akarták rávenni a körülötte állók, hogy csináljon már egy jó kis csodát, másszon le a keresztről, ő némán tűrte a sorsát. Tehetetlensége a halálba torkolt.

Jézusra azonban ez a tehetetlenség nem volt rákényszerítve. Szeretetből tette. Az irántunk való szeretetéből, amely az Atya iránti szeretetből fakadt. A tehetetlenség elleni legjobb orvosság a szeretet. A szeretet, amelyet Jézus gyakorolt egész életében és amely kicsúcsosodott a keresztfán, és amely életet lehelt a keresztfán meghalt Jézus testébe.

A feltámadás, az egy végső leszámolás a tehetetlenséggel. A feltámadásban minden lehetséges: az ellenség iránti szeretet, a gonosz elviselése, a gonosz legyőzése, és a végső isteni terv megvalósítása. Mi életre születtünk, nem halálra, mi jóra születtünk, nem gonoszságra, nem a bűn hatalmának a kiszolgálására.

Még egy ilyen ördögi háborúban sem szabad elvesztenünk a keresztény hivatásunk végső értelmét: szeretetben élni és már most megélni a feltámadás erejét a világban.

Jó látni azt a hihetetlen összefogást, amellyel segítjük az Ukrajnából jövő menekülteket. Jó, hogy olyan sokat imádkozunk a békéért. Tegyük ezt önzetlenül, tiszta szívvel és örömmel.

Van azonban a tehetetlenségnek egy másik értelme is, amelyet inkább a fizikában szoktunk használni. Ez arra az igazságra vonatkozik, hogy teremtett világunknak van egy olyan sajátossága, hogy benne a testek, a rájuk ható külső erő (kölcsönhatás) hiányában, megtartják mozgásállapotukat. Egyszerű szóval: változás csak akkor jön, ha valami külső erő hat ki a testekre.

Valahogy ez is jelen van keresztény életünkben: minden maradna a régi, a megszokott, ha nem volna külső erő, amely hat ránk. Ez a külső erő pedig Isten kegyelme, a feltámadás kegyelme, amely állandóan arra hív minket, hogy változzunk meg.

A külső erő, Isten működése nem tud csodákat tenni, ha mi azt nem akarjuk vagy nem látjuk. Nem hiába mondja az Evangélium: „És a názáretiek megbotránkoztak rajta. Jézus erre megjegyezte: „A prófétának csak hazájában, rokonai körében, a saját házában nincs becsülete.” S nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön.” (Mk 6,3-6).

Lépjünk ki a mindennapi tehetetlenségünkből! Legyünk bátrak és merjünk jobbakká válni! Ne mondogassuk, hogy ez mindig így volt, hisz ez nem stimmel. Nem volt mindig így, voltak jobb idők, de voltak rosszabbak is. Egy biztos: nincs olyan idő, amelyben ne működne a feltámadás, pontosabban a feltámadt Krisztus, a kérdés csak az, hogy észrevesszük-e?

Ezekben a napokban készüljünk fel Krisztus eljövetelére, hozzánk, a mi világunkba és vegyük észre az ő csodáit mindennapjainkban.

Kegyelmekben gazdag Húsvétot kívánok mindenkinek!

+ László SVD

USKRS 2022

Ovih dana, dok u direktnim prenosima pratimo rat u Ukrajini, imam već poznat osećaj iz vremena pandemije, a to je osećaj nemoći. Šta znači nemoć? U svakodnevnom govoru uglavnom znači nedostatak sposobnosti ili snage suprotstaviti nečemu ili učiniti nešto. U vreme COVID-a nismo mogli puno toga učiniti; jedno vreme nismo mogli slaviti ni svete mise u našim crkvama; nismo mogli nigde ići; nismo mogli posetiti svoje najmilije; nismo se mogli oprostiti od umirućih rođaka i poznanika. Tako je moja sestra umrla od COVID-a u bolnici, daleko od najbližih. Otišla je na ispitivanje, a  dovezena je kući u urni. Bili smo bespomoćni.

Ovako se isto i sada osećam u vezi sa Ukrajinom. Nemoćan sam, iako bih jako želeo vikati u uši svakom političaru: čemu ovako mnogo patnji, čemu toliko oduzetih ljudskih života?! Trideset godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, sada je uništeno što je stečeno u razvoju tokom tih trideset godina. Čemu?! Također bih želeo reći crkvenim poglavarima da je nacionalizam, želja za vlašću i služenje političarima – ispod svake kritike, da nije po nakani Isusovoj i da nije evanđeoska praksa. Ali, ja sam nemoćan!

Nažalost, nisam jedini s tim osećajem. Mnogo je nas u toj situaciji. U vremenu korizme, i ne samo sada, ali sada možda više nego inače, možemo doživeti dramu Isusove nemoći na Kalvariji i na križu. On, usamljen, bespomoćan, napušten, nije osećao čak ni blizinu svoga Oca. Uzalud su ga oni oko njega nagovarali da učini neko čudo, da siđe s križa, on je samo tiho podnosio što ga je snašlo. Njegova se nemoć pretvorila u smrt.

Ali, ta nemoć nije bila slabost nametnuta Isusu. To je dragovoljna nemoć iz ljubavi; iz njegove ljubavi prema nama, koja je proizašla iz njegove ljubavi prema Ocu. Najbolji lek za nemoć jeste ljubav. Ljubav, koju je Isus svedočio kroz svoj život, koja se ispunila na križu i koja je udahnula život u mrtvo telo Isusa na dan usrksnuća.

Uskrsnuće je konačni obračun sa nemoći. U uskrsnuću je sve moguće: ljubav prema neprijatelju, podnošenje zla, prevladavanje zla i ostvarenje konačnog božanskog plana. Rođeni smo za život, a ne za smrt; rođeni smo za dobro, a ne za zlo, ne za služenje vlastima greha.

Čak ni u takvom đavolskom ratu ne smemo izgubiti konačni smisao našeg kršćanskog poziva: živeti u ljubavi i okušati snagu uskrsnuća već u ovome svetu.

Lepo je videti neverovatnu saradnju koju ostvarujemo kako bismo pomogli izbeglicama iz Ukrajine. Dobro je i da se toliko molimo za mir. Činimo to nesebično, s čistim srcem i s radošću.

Međutim, postoji još jedno značenje nemoći koje se očituje u fizici. Naime, naš stvoreni svet ima osobenost da u njemu tela – u nedostatku vanjske sile (interakcije) koja deluje na njih – zadržavaju smer svog kretanja. Jednostavno rečeno, promena dolazi tek kada neka vanjska sila deluje na telo.

To je nekako prisutno i u našem kršćanskom životu: sve bi ostalo po starom, nepromenjeno, da nema vanjske sile koja utiče na nas. A ta vanjska sila je milost Božja u uskrsnuću, koja nas neprestano poziva na promenu.

Ta milost Božja, njegovo delovanje, ne može činiti čuda ako mi to ne želimo ili ne vidimo. Ne kaže Evanđelje uzaludno za Nazarećane: „I sablažnjavahu se zbog njega. A Isus im govoraše: ’Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.’ I ne mogaše onde učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj neveri.“ (Mk 6,3-6)

Izađimo iz svakodnevne nemoći i nevere! Budimo hrabri i odvažimo se da budemo bolji! Nemojmo reći da je to uvek bilo tako, jer to nije istina. Nije uvek bilo tako, bilo je boljih vremena, ali bilo je i gorih. Jedno je sigurno: nema vremena u kojem ne bi delovalo uskrsnuće, tačnije uskrsli Krist, samo je pitanje želimo li mi promenu na bolje?

U ovim danima pripremimo se za Kristov dolazak, dolazak k nama, u naš svet, kako bismo još bolje uočili dejstvo te sile na nas, i čuda njegovog dolaska u našem svakodnevnom životu.

Zato Vam želim blagoslovljen Uskrs.

+ Ladislav SVD


Kinevezések és felmentések

2022. augusztus 1-től a következő kinevezések és felmentések lépnek hatályba:

Ft. Bővíz László irodaigazgatót felmentem a homokrévi, szerbcsernyei és kanizsamonostori leányegyházak miséző papi tisztségéből és kinevezem a nagykikindai és szajáni plébánia, valamint a homokrévi egyházközség plébánosává.

Ft. Hajdu Sándor plébánost felmentem a csókai plébánia és a hozzá tartozó leányegyházak lelki gondozása alól és kinevezem a padéi, tiszaszentmiklósi és hódegyházi plébánia, valamint a bocsári egyházközség plébánosává.

Ft. Koncz Tibor plébánost felmentem a nagykikindai, kisoroszi és szajáni plébániák, valamint a hozzájuk tartozó leányegyházak lelki gondozása alól és kinevezem a csókai és szanádi plébánia, valamint a feketetói és kanizsamonostori egyházközség plébánosává.

Ft. Masa Tamás plébánost felmentem a nagybecskereki és magyarszentmihályi plébánia, valamint a perlaszvárosi egyházközség lelki gondozása alól és a többi megbízatását megtartva kinevezem a tamásfalvi plébánia és a szerbiattabéi és párdányi egyházközség plébánosává.

Ft. Mellár József esperes-plébánost felmentem a bocsári egyházközség lelki gondozása alól.

Ft. Tapolcsányi Emánuel plébánost kinevezem a nagybecskereki és magyarszentmihályi plébánia, valamint a perlaszvárosi egyházközség plébánosává.

Ft. Velencei Tamás plébánost felmentem a szanádi plébánia lelki gondozása alól.

További kinevezések, felmentések

Ft. Fehér Roland plébániai kormányzót eddigi feladatait megtartva 2021. december 1-től kineveztem a püspökség titkárává. Lakhelye a nagybecskereki plébánia, ahonnét ellátja a plébániáit és a hozzájuk tartozó leányegyházakat.

Ft. Pethő László atyát 2022. június 1-től kezdődően kinevezem a nagykikindai Misericordia Idősek Otthona kápolnájának lelkészévé. A továbbiakban a Misericordia Idősek Otthonában fog lakni.

Tápai Leon teológus 2022. júniusában befejezi tanulmányait a szegedi Gál Ferenc Egyetem Teológia karán. 2022 szeptember 1-től kinevezem a Misericordia Idősek Otthonának kisegítőjévé. Lakhelye a nagykikindai plébánián lesz. 2022. november 20-án szentelem pappá Törökbecsén.

Ft. Erős Mihály esperes-plébánost 2022. június 19-től a továbbiakig betegszabadságra engedem. Helyettese a betegszabadság ideje alatt Ft. Lukács Arnold lesz.

Ft. Palatinus Alen plébániai kormányzó július és augusztus hónapban nyelvtanulás céljából Svájcban tartózkodik. Helyettese a szabadság ideje alatt Ft. Lukács Arnold lesz.

Ft. Palatinus Alent plébániai kormányzót 2022. szeptember 1-től kinevezem a nagybecskereki Egyházmegye Caritas igazgatójává. A Caritas teljes vezetését 2023. január 1-én veszi át.

Külön köszönetet mondok Ft. Masa Tamásnak, aki tavaly nyáron nehéz helyzetben, átvette a székesegyházi plébániát, megtartván a tordai kinevezését.


Egyháztanácsok választása

Elrendelem, hogy 2022.07.01-ig minden plébánián válasszanak új egyháztanácstagokat 2022 július 15-ig pedig küldjék be a püspöki hivatalba a megválasztott személyek neveit.

Az újonnan megválasztott egyháztanácstagokat püspökségünk területéről várom az évi közgyülésre 2022. szeptember 23-24-én Nagybecskerekre. Ezen a találkozón az újonnan megválasztott egyháztanácstagok leteszik az esküt a székesegyházban.

A vírushelyzet miatt, amely korlátozta a plébániák működését a választásokat csak most tartjuk meg, nem pedig ahogyan a nagybecskereki egyházmegye plébániáinak szabályzatában és ügyrendjében szerepel (16. szakasz). Ugyanebből az okból kifolyálag az újonnan megválasztott egyháztanács mandátuma 2025 nyaráig érvényes, amikor is új egyháztanácsi tagokat választunk.

Az egyháztanács választásánál vegyük figyelembe, hogy a választásokat ne politikai vagy gazdasági érdekek vezessék. Az egyháztanács szerepe és tevékenysége megtalálható a nagybecskereki egyházmegye plébániáinak szabályzatában és ügyrendjében.

Az Egyháztanács tagjainak a számát a szabályzat a 14. szakaszban írja elő.

Ez a határozat minden plébániát és a hozzájuk tartozó filiákat érinti.

Külön kijelentem, hogy Törökbecse I. és Törökbecse II. csak egy egyháztanácsot állítson össze és a létszámukat a hívek számához megfelelően kell alkalmazni. Ugyanez vonatkozik Szanádra és Csókára is.

Az egyháztanácsnak, amit a hívek a plébánossal együtt alkotnak, létfontosságú szepere van  a plébánia életében, mindenképpen az elkövetkező években.

Ezt a levelet az új egyháztanács választásáról minden vasárnapi szentmisén hirdessük ki beleértve 2022 június 19-ét is.

Ez idő alatt minden plébános beszélgessen el a híveivel, hogy informálódjon, kit javasolnak az új egyháztanácsba. Június 19 és 24-a között a plébánosok válasszák ki az új egyháztanácstagokat és a tagok neveit hirdesség ki a szentmiséken június 25 és 26-án. Ezen a napon még lehet változtatni a tanács összetételén, amennyiben a hívek egyhangúlag azt kérik.

Imádkozzunk plébániáinkon, hogy az új egyháztanács a közösségeink szükségeit tekintse szem előtt és feladatát szeretettel és megértéssel végezze.

Szent Gellért Egyházmegyénk védőszentje kísérjen bennünket ezekben a bizonytalan időkben.

 

Određujem da se do dana 01.07.2022. izaberu novi crkveni Odbori u svim našim župama te da se spisak imena novih članova pošalje u Ordinarijat do 15. jula 2022.

Sve članove novih crkvenih Odbora pozivam na redoviti sastanak na biskupijskoj razini, koji će se održati 23-24. septembra 2022. u Zrenjaninu. Za vreme ovog sastanka članovi Odbora će položiti i svoje zakletve u Katedrali.

Zbog pandemije, koja je itekako ograničili mogućnost delovanja u našim Župama, ovaj izbor će biti samo sada organizovan, a ne kao što je to predviđeno u Statutu i poslovniku župa Zrenjaninske biskupije (član 16). Zbog istog razloga, trajanje ovog izbora važi do leta 2025., kada ćemo opet birati nove Odbore.

Izbor članova tih odbora trebao bi biti oslobođen svih političkih i stranačkih aktivnosti i ciljeva. Svi propisi glede izbora članova crkvenog Odbora, njihove uloge u njima i pravnog stanja u Biskupiji, nalaze se u Statutu i poslovniku župa Zrenjaninske biskupije.

Broj članova crkvenih Odbora treba odrediti prema članu 14. istog Statuta.

Ova odredba važi za sve erigovane Župe na terenu Zrenjaninske Biskupijem te njihove filijale.

Izričito nalažem da se izabere samo jedan crkveni Odbor za Novi Bečej I. i Novi Bečej II., a broj članova odredi proporcionalno broju vernika u ovim Župama.

Izbor članova i uvažavanje crkvenog odbora, kojeg čine laici zajedno sa župnikom, ima vitalni značaj u životu svake naše crkvene zajednice, posebno za godine koje dolaze.

Neka se izbor crkvenog Odbora objavi na svim nedeljnim Misama sve do (uključujući i) 19. juna 2022.

U to vreme neka svaki župnik vodi razgovor sa svojim vernicima o mogućem sastavu crkvenog Odbora.  U nedelji od 19.juna do 26. juna neka župnici sastave listu članova novog Odbora, i tu listu predstave u svojim Župama na svim Misama dana 25-26. juna 2022. Ovaj dan se mogu još uneti korekcije, ako bi vernici jednoglasno tražili tako nešto.

Molimo se u našim zajednicama da bi izbor novih Odbora bio u skladu sa potrebama naših zajednica, izvršen u ljubavi i razumevanju.

Neka nas sveti Gerhard, nebeski zaštitnik naše Biskupije prati i stvalja se za nama u ovim nesigurnim vremenima.


Olajszentelési szentmise

Megtartva a Szentszék ajánlását az idei olajszentelési szentmisénket, melyben megújítjuk papi ígéreteinket, 2022. június 27-én, hétfőn 10.00 órakor tartjuk a székesegyházban. Erre az alkalomra várom egyházmegyénk minden lelkipásztorát.

A szentmise után szeretettel várok mindenkit a közös ebédre!


Bérmálások 2022

Helység                                              Szentmise kezdete                     Bérmálás időpontja

Muzslya 10.00 2022.IV.24.
Erzsébetlak 9.30 2022.V.8.
Écska 11.00 2022.V.8.
Bóka 9.00 2022.V.15
Nagybecskerek 9.00 2022.VI.5.
Szentmihály 11.00 2022.VI.5.
Pancsova 18.00 2022.VI.11.
Nezsény 10.00 2022.VI.19.

Misericordia Idősek Otthona

2022 április 23-án megáldottam és megnyitottam a Misericordia Egyházmegyei Idősek Otthonának új épületszárnyát. Időközben megtörtént az épület minisztériumi átvétele, és egyben a 2015-ben kiadott ideiglenes működési engedély megújítása is. A kibővített épület 70 személy elhelyezésére biztosít lehetőséget.


Fotó és rajzpályázat eredményei

Fotó vetélkedő 2021/2022 – Díjazás

1. Erős Krisztiján

helység: Székelykeve

osztály: 8.

hitoktató: Szatmári Mihály

2. Ispánovics Izabella

helység: Múzslya

osztály: 5.

hitoktató: Gabona Ferenc

3. Szatmári Anna

helység: Székelykeve

osztály: 6.

hitoktató: Szatmári Mihály

Képzőművészeti vetélkedő 2021/2022

„Boldog családi pillanatom”

1. és 2. osztályos korcsoport

– 1. hely – Torda – 1 osztály – Juhász I – Rúzsa Hanna

– 2. hely – Muzslya – 1 osztály – Gabona F – Pandurov Szofia

– 3. hely – Udvarnok – 1 osztály – Juhász I – Csíkos Teodóra

3. és 4. osztályos korcsoport

– 1. hely – Törökkanizsa – 4 osztály – Burányi M – Márton Jázmin

– 2. hely – Muzslya – 4 osztály – Gabona F – Tapai Enikő

– 3. hely – Boka – 3 osztály – Zsunac Adriana

5. és 6. osztályos korcsoport

– 1. hely – Jasa Tomic – 5 osztály – Szántó Krisztina

– 2. hely – Törökbecse – 5 osztály – Fleisz A – Mészáros Hunor

– 3. hely – Törökkanizsa – 5 osztály – Burányi M – Antity Rita

7. és 8. osztályos korcsoport

– 1. hely – Székelykeve – 8 osztály – Szatmári M – Pál Emese

– 2. hely – Torda – 8 osztály – Juhász I – Tóth Bettina

– 3. hely – Székelykeve – 8 osztály – Szatmári M – Papp Lea

Középiskola

1. hely – Nagybecskerek – 2 középiskola – Varga E – Berár Valentin


A püspöki iroda munkaideje a nyári szabadságok alatt

2022. július 18-tól, 13 órától 2022. augusztus 8-ig, a püspöki iroda zárva van. Sürgős ügyekben a püspök elérhető a szokásos módon.


Töröktopolyai búcsú

Egyházmegyénk Mária-kegyhelyén az ünnepi szentmisét 2022. augusztus 14-én este 19 órakor Ft. Pál József Csaba temesvári püspök mutatja be.

Kérem a lelkipásztorokat, hogy buzdítsák híveiket a jeles eseményen való részvételre!


Liturgikus rendelkezés

Elrendelem, hogy 2023 január 1-től ne használjunk a templomainkban és a temetéseken fekete palástot. Helyette haszáljuk a lila vagy gyermektemetés esetén a fehér palástot.


Statisztikai adatok

A NAGYBECSKEREKI EGYHÁZMEGYE STATISZTIKAI ADATAI 2021.

(A zárójeles adatok a 2020-as évhez viszonyított változásokat jelzik)

KERESZTELTEK ANYAKÖNYVE
a) Első életévük betöltése előtt kereszteltek száma              132 (+35)
b) Első és hetedik életévük közt kereszteltek száma              130 (+45)
c) Hetedik életévük után kereszteltek száma                58 (+39)
d) Összesen keresztségben részesültek                314 (+119)
e) Közülük katolikus apa és katolikus anya gyermeke              209 (+78)
f) Katolikus és nem katolikus szülők gyermeke               101 (+31)
g) Közülük fiúgyermek (illetve felnőtt férfi)               168 (+80)
h) Közülük leánygyermek (illetve felnőtt nő)               155 (+42)
HÁZASULTAK ANYAKÖNYVE
a) Két katolikus között kötött házasság                52 (+31)
b) Katolikus és nem katolikus között kötött házasság              15 (+6)
c) Összesen házasságot kötöttek               67 (+37)
d) Gyökerében orvosolt házasságok száma      0
ELHALÁLOZOTTAK ANYAKÖNYVE
a) Szentségekkel ellátva temetésben részesültek            243 (-21)
b) Szentségek nélkül temetésben részesültek              942 (+177)
c) Összesen elhaláloztak híveink közül             1185 (+165)
d) Közülük hány férfi             612 (+125)
e) Közülük hány nő           570 (+37)
BÉRMÁLKOZÓK ANYAKÖNYVE
a) Megbérmált fiúgyermekek illetve férfiak száma           163 (+146)
b) Megbérmált leánygyermekek illetve nők száma           170 (+140)
c) Összesen megbérmálkoztak           333 (+286)
ELSŐÁLDOZTAK 2021-BEN           194 (+101)
TEMPLOMI KATEKÉZISBEN RÉSZESÜLTEK A 2020/2021-ES TANÉVBEN
a) Óvodások és még fiatalabbak            33 (+21)
b) Alsósok (1-4. osztály)         377 (-67)
c) Felsősök (5-8. osztály)        325 (+5)
d) Középiskolások és idősebbek          11 (-41)
e) Plébániai hittanosok összesen        746 (+52)
ISKOLAI HITOKTATÁSBAN RÉSZESÜLTEK A 2020/2021-ES TANÉVBEN
a) Óvodások       32 (+5)
b) Alsósok (1-4. osztály)    549 (-9)
c) Felsősök (5-8. osztály)      578 (+27)
d) Középiskolások és idősebbek     162 (-24)
e) Iskolai hittanosok összesen 1321 (-1)

 

SZENTMISÉN RÉSZTVEVŐK ÁTLAGOS SZÁMA VASÁRNAPONKÉNT:          41 (-1)
HÚSVÉTI GYÓNÁSUKAT ÉS SZENTÁLDOZÁSUKAT ELVÉGEZTÉK:         1618 (+609)


+ László SVD